Dom za stare Palma okružen cvećem

Starački dom Palma Beograd

KVALITETAN I UDOBAN SMEŠTAJ

Starački dom Palma poseduje sve neophodne licence, koje garantuju bezbednost boravka korisnika. Strukturu objekta čine dvokrevetne, trokrevetne sobe, sa više sunčanih terasa i velikim dvorištem za odmor i rekreaciju.

Ustanova socijalne zaštite Palmadom se nalazi na 5 km od centra Beograda u naselju Braće Jerković. Od okretnice autobusa 26 je udaljena 100 metara u ulici Vojvode Vlahovića na broju 16.. Objekt je vila koja ispunjava sve najstrožije kriterijume za pružanje usluga smeštaja i nege starih i bolesnih lica. Sobe su u većini konforne dvokrevetne i sunčane sa roletnama na prozorima. Na etaži sa po 12 korisnika dolaze dva kupatila i toaleta, trpezarija i dnevni boravak te dve terase.

Dom je opremljen radijatorskim grejanjem na gas i klima uređajima. Kupatila su funkcionakna i prilagođena nepokretnim osobama kao i osobama sa invalidetom. U svakoj sobi je LED elevizor i panik taster. Hodnici su široki i prilagođeni kretanju starih lica kao i onih sa kolicima.

Dom za stare i magnolija u rano prolećeAko ste osoba u poznoj životnoj dobi ili niste više u mogućnosti da normalno samostalno funkcionišete a nemate nikoga da sve vreme brine o vama, mi smo najbolje rešenje za vas. Ovde će o vama brinuti i biti na usluzi non stop 24 sata profesionalno i pažljivo osoblje Doma za stare Palma.

STRUČNO OSOBLJE
I NEGA

Nadzor nad korisnicima je u toku celog dana, kao i dežurstvo medicinskih sestara i negovateljica preko cele noći. Korisnici u svako doba mogu očekivati stručnu pomoć od socijalnog radnika kao i od lekara koji može dolaziti u zavisnosti od specifične potrebe . Starački dom Palma zbrinjava pokretne, polupokretne i nepokretne korisnike. Primamo i stara lica otpuštena iz bolnice na rehabilitaciju kao i dementne i osobe obolele od Alzheimerove bolesti te osobe na palijativnom zbrinjavanju.

Ovako široka lepeza korisnika zahteva pojedinačan pristup svakoj osobi ponaosob kao i pažljivo praćenje njihovog stanja. Akcenat je na davanju propisane terapije kao i održavanju higijene korisnika i prostora. Kod nepokretnih se pazi da nebi došlo do dekubita te ako se pojavi da se na vreme sanira. Takvi korisnici se redovno okreću a koriste se i dekubit dušeci.

Sve ovo zahteva posebnu pažnju, iskustvo i posvećenost stručnog osoblja. Njega u Domu za stara lica Palma čine: lekar opšte prakse, medicinske sestre, negovateljice, fizioterapeut i socijalni radnik. Po potrebi kad se uoče  promene zdravstvenog stanja korisnika na gore, angažuju se i lekari specijalisti a u slučaju urgentne situacije, poziva se hitna pomoć.

Uprava doma sa najvećom pažnjom bira stručno osoblje koje zadovoljava visoko postavljene kriterijume nege i brige o korisnicima naših usluga.

PRIJATNI USLOVI
BORAVKA

U neposrednoj blizini objekta nalaze se prodavnice, apoteka i laboratorija.  Uz dnevne boravake na svakom spratu, pet terasa, dvorište koje se prostire na 12a , i sve sadržaje koji se podrazumevaju, bićete sigurni da ste svoje najbliže smestili u prijatno okruženje.

Uz sve rečeno Starački dom  Palma je novi objekat u upotrebi dve godine. Redovno se održava u nastojanju da uvek i ostane kao nov. Prašina sa podova, hodnika i stepeništa se redovno briše sa namirisanim detergentima a toaleti i kupatila se peru. Prostori se osvežavaju mirisima tako da naš dom ne miriši kako obično miriše domovi.

Jela pripremljena od kvalitetnih i svežih namirnica su ukusno spremljena. Serviraju se u trpezarijama a za nepokretne u sobama.

Dnevni boravci se koriste za druženje i gledanje TV programa. Iako svaka soba ima LED TV, naši korisnici više vole gledati u društvu onaj u dnevnom boravku pogotovu kad je sportski program ili obavezni Dnevnik.

Pogled iz dvorišta na Dom za stare PalmaOkolina doma je urađena u tehnici štampanog betona. U prostranom dvorištu od 12 ari je travnjak sa stablima i cvetnim oazama. Posebno se izdvajaju naše mirisne starinske ruže kao i razno sezonsko cveće. Na travnjak su postavljena dva velika suncobrana sa baštenskim garniturama gde naši korisnici mogu da uživaju u slobodnom vremenu. U dvorištu se nalazi i pomoćni objekat za zimnicu, roštilj i spremanje jagnjete ili praseta na ražnju.

                      KADA JE STARAČKI DOM POTREBAN ?

Starost sa sobom nosi puno izazova. Naši najbliži, nekada stubovi sigurnosti i utehe u punoj snazi pred našim očima postaju slabi, zavisni od naše pomoći. Kod nekih taj proces ide polako, a kod drugih do pogoršanja dolazi neočekivano i naglo. Kako im olašati bitku sa neminovnošću i ravnodušnošću poznih godina, a ne žrtvovati kvalitet života.

Nega stare osobe narušenog zdravlja zahteva celodnevnu posvećenost. Na žalost u današnjem svetu u velikim gradovima puno promenljivih diktira vreme i obaveze te je briga vekiki izazov. Iz tog razloga, oni koji ne mogu da se u potunosti posvete staroj osobi biraju smeštaj u domu za stare.

Iako još uvek postoje predrasude prema institucijama koje se bave smeštajem starih osoba i opšte uvaženo mišljenje da je starost najbolje provesti u svom domu okružen najbližima, to je u nekim slučajevima jako teško, ako je uopšte izvodljivo. Domovi poseduju specijalizovane gerijatriske i medicinske sestre čije je prisustvo neophodno za određena (teža) narušena zdravstvena stanja. Takođe osoblje domova kroz iskustvo rada poseduje adekvatan pristup koji iziskuje rad sa starima, a sastoji se iz prepoznavanja potreba i velikog stpljenja. U ljudskoj prirodi je da sa godinama postajemo egocentrični u manjoj ili većoj meri, posebno u stanjima demencije, gde neke osobe stvarno proživljavaju detinjstvo, stoga je rad sa njima poput rada sa velikom decom i zahteva veliku posvećenost i strpljenje.

Povodi za smeštaj u dom mogu biti različiti. Od povreda, padova, preloma, preko stanja prouzrokovanih napredovanjem oboljenja, reumatoloških, kardiovaskularnih neuroloških ili pak iznenadnim problemima usled moždanih ili srčanih udara. Posebnu kategoriju čine osobe sa demencijom, koja kao pojava postaje sve učestalija u svetskoj populaciji. Na kraju za dom se odlučuju osobe opšte slabosti za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti kao posledica pozne starosti.

Domovi za stare obezbeđuju danonoćnu brigu i nadzor. Time se porodica odnsono staratelji oslobađaju briga jer znaju da su njihovi bližni na bezbednom gde se njihove potrebe prepoznaju i uvažavaju.

Sa druge strane bake i deke mogu da računaju na pomoć pri ustajanju, kretanju, kupanju i održavanju svakodnevne lične higijene, primeni terapije. Profesionalni kuvar se brine o obrocima, sa posebnom pažnjom prema osobama čije zdravstveno stanje diktira određem režim ishrane. Socijalni radnik je tu da kreira okupacione aktivnosti različitih sadržaja gde se stanari takmiče u crtanju, pisanju, pevanju ili pak uživaju u tomboli. Takođe tu je i da sasluša pojedinačne potrebe ili pak primedbe i sugestije na rad ustanove. Smeštaj u dom garantuje zdravstvenu sigurnost, kvalitetan i bogat socijalni život u okruženju vršnjaka korisnicima i lišava problema koje nosi svakodnevna briga o starim licima u kućnim uslovima, rodbini smeštenih osoba