Starost sa sobom nosi puno izazova. Naši najbliži, nekada stubovi sigurnosti i utehe u punoj snazi pred našim očima postaju slabi, zavisni od naše pomoći. Kod nekih taj proces ide polako, a kod drugih do pogoršanja dolazi neočekivano i naglo. Kako im olašati bitku sa neminovnošću i ravnodušnošću poznih godina, a ne žrtvovati kvalitet života. Jedno od rešenja je dom za stare

Nega stare osobe

Nega stare osobe narušenog zdravlja zahteva celodnevnu posvećenost. Na žalost u današnjem svetu u velikim gradovima puno promenljivih diktira vreme i obaveze te je briga vekiki izazov. Iz tog razloga, oni koji ne mogu da se u potunosti posvete staroj osobi biraju smeštaj u domu za stare.

Predrasude prema smeštanju u dom za stare

Iako još uvek postoje predrasude prema institucijama koje se bave smeštajem starih osoba i opšte uvaženo mišljenje da je starost najbolje provesti u svom domu okružen najbližima, to je u nekim slučajevima jako teško, ako je uopšte izvodljivo. Starački domovi poseduju specijalizovane gerijatriske i medicinske sestre čije je prisustvo neophodno za određena (teža) narušena zdravstvena stanja. Takođe osoblje domova kroz iskustvo rada poseduje adekvatan pristup koji iziskuje rad sa starima, a sastoji se iz prepoznavanja potreba i velikog stpljenja. U ljudskoj prirodi je da sa godinama postajemo egocentrični u manjoj ili većoj meri, posebno u stanjima demencije, gde neke osobe stvarno proživljavaju detinjstvo, stoga je rad sa njima poput rada sa velikom decom i zahteva veliku posvećenost i strpljenje.

Razlozi za smeštaj u dom za stara lica

Povodi za smeštaj u dom za stara lica mogu biti različiti. Od povreda, padova, preloma, preko stanja prouzrokovanih napredovanjem oboljenja, reumatoloških, kardiovaskularnih neuroloških ili pak iznenadnim problemima usled moždanih ili srčanih udara. Posebnu kategoriju čine osobe sa demencijom, koja kao pojava postaje sve učestalija u svetskoj populaciji. Na kraju za dom se odlučuju osobe opšte slabosti za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti kao posledica pozne starosti.

Domovi za stare obezbeđuju danonoćnu brigu i nadzor. Time se porodica odnosno staratelji oslobađaju briga jer znaju da su njihovi bližni na bezbednom gde se njihove potrebe prepoznaju i uvažavaju.

Sa druge strane bake i deke mogu da računaju na pomoć pri ustajanju, kretanju, kupanju i održavanju svakodnevne lične higijene, primeni terapije. Profesionalni kuvar se brine o obrocima, sa posebnom pažnjom prema osobama čije zdravstveno stanje diktira određem režim ishrane. Socijalni radnik je tu da kreira okupacione aktivnosti različitih sadržaja gde se stanari takmiče u crtanju, pisanju, pevanju ili pak uživaju u tomboli. Takođe tu je i da sasluša pojedinačne potrebe ili pak primedbe i sugestije na rad ustanove. Smeštaj u dom garantuje zdravstvenu sigurnost, kvalitetan i bogat socijalni život u okruženju vršnjaka korisnicima i lišava problema koje nosi svakodnevna briga o starim licima u kućnim uslovima, rodbini smeštenih osoba